返回列表 發帖

香港人買樓的故事

hello大家新年快樂。

新一年唔知有幾多LYK會選擇置業。對一班做嘢無耐又無"後台"嘅年輕人嚟講﹐買樓真係一個好大嘅investment。但係如果你係香港人的話﹐呢個好可能係一個遙不可及嘅夢想。事源2008年開嘯開始﹐好多人都話要趕上車。點知未夠一年﹐由低處未算低(好多人身家蒸發7成)到樓價再創新高﹐好多人連架車個門都無見過。尤其政府對打壓樓價一直無任何動機﹐好多中產小家庭都自覺買樓無望。

當然﹐好多人持住不同意見。現今自稱80後嘅一群人都為置業好懊惱。其中呢個article嘅事主都講中好多人心聲﹕

"80後慨嘆置業困難
(明報)2010年1月2日 星期六 05:05

【明報專訊】「80後」的陳小姐(左)移民外國10多年,近年返港工作,昨日首次參加遊行。她說,遊行目的主要希望爭取普選    及民主,加上內地異見人士劉曉波因言入罪,亦令她擔心失去言論自由。除了政治議題,任職銀行的她認為政府在照顧基層方面做得不足,特別是住屋問題,私人市場樓價飈升,亦有不少人不合資格住公屋,政府應協助他們解決這需求。

陳小姐坦言自己亦有難題,她現時與家人同住,但日後組織家庭時也想置業,月薪卻只得萬餘元,最便宜的樓售價都要逾100萬元,擔心根本無法「上車」。她慨嘆,像她這樣的80後,生活擔子較上一代重,現時大學畢業投身社會,人工比上一輩少一大截,但面對的競爭卻愈來愈激烈,既要跟外國比,又要跟內地爭;物價亦不斷升,新一年交通費增加,但許多基層的薪金加幅不能夠追上。她說,政府不是無盈餘,故希望政府新一年多協助市民解決這些問題。"

當好多人話樓價同平均人工不合比例之際﹐我亦見到有部份香港網民反駁﹕

"年薪廿萬,100萬樓只需要5年人工便可以買斷一間姑婆屋。(唔洗住唐樓洋樓,新界近港鐵站大型屋苑都係賣緊咁既價錢,例如嘉湖,金獅都係賣緊110萬)

如果公一份婆一份,只需2年半,

分20年供,買樓有何難呢?"

(quote自discuss)

我自己就覺得如果結婚後兩份(普通)人工的話﹐其實要供200多萬樓係唔算太難。當然首期會係真係最頭痛一環啦。但係又講﹐好多香港人其實出身後/結婚前都係同屋企人住。家用除左真係幫補屋企其實好多父母都會幫自己仔女儲起D錢。一般小康之家﹐我諗做十年嘢點都儲到多少掛? 我唔知有幾多人真係諗過買樓﹐我想聽一D真實嘅買樓故事﹐成功或失敗。

-- 80後大C姐

如果係食糧就慘喇
阿媽仲話 weekend 去試下間 Aoyama Cafe, 都唔知點開口同佢講
Purpleheart 發表於 2010-1-17 21:54

please report back if you saw psp, hst or toppy.

Rent/Buy

Depends on where la.. if in HK I think renting is NOT bad ..  say a $3-4Million dollor home, ~ $8-9K /month to rent .. that is ~ 0.2% ... and for people who has $30M cash, they can invest i ...
Catpiano 發表於 2010-1-4 15:37

LOL what a joke

You think you can rent a $3-4M apartment for 8 to 9k?

A room in Sham Sui Po is now 3.8k, not bigger than 200 sqft..........

poor admin, need some rest.
but hope admin can reopen "Aoyama cafe", in case someone really looks for a job.
tofu 發表於 2010-1-16 20:19

Why would Aoyama look for people? I saw some waitresses there already.

poor admin, need some rest.
but hope admin can reopen "Aoyama cafe", in case someone really looks for a job.
tofu 發表於 2010-1-16 20:19

如果係食糧就慘喇
阿媽仲話 weekend 去試下間 Aoyama Cafe, 都唔知點開口同佢講

早知我就save起佢益吓你哋喇.
托屁個私人糧倉唔係咁昜有得睇架.

I hope those pictures are deleted from the server too to save space.
myversa 發表於 2010-1-17 19:03

Let me ask admin to show me sin ...  lol

I hope those pictures are deleted from the server too to save space.

242# Catpiano

第二日真係唔好咁早瞓
sheep 發表於 2010-1-16 17:54

It is an hour ahead here ma ..

I usually dont sleep till 2 am ga ..

Chea ..  miss jor tim ..  

Well, but " He wil be back " anyway la..   give him a week time.

估唔到佢每次開完大都為自己既作品影相......你地話丫, 呢D人才精神病院唔收佢就係損失
Purpleheart 發表於 2010-1-16 19:36

佢post 嗰D 係佢嘅食糧, final product 仲未登塲呀.
我都想像唔到 recycled 嘅屎會係点嘅樣.