返回列表 發帖
小弟就係果d 有少少能力買樓, 而又唔想比層樓影響自己生活既人.
所以, 幾年前只係用左under 200萬去買左一層唔係地鐵沿線既樓(要行十幾分鐘先到新界區某地鐵站). 而家一個月供5千幾, 係家庭收入既x%(x係個位數), 不 ...
mcjohnjohn 發表於 2010-1-3 19:02

Exactly my point. 我再三思之後覺得﹐你點都有選摘囉。我本人覺得你係咩階層就做翻咩階層嘅人。住新界係唔會死人。逼巴士都唔係罪惡。你係萬幾人工就係萬幾蚊生活囉﹐比上不足比下有餘。你真係想置業﹐點都有D取捨﹐租地方係可能方便D(好多人租得起半山)﹐但係要求降低買樓亦唔係無可能。

-- 疊水C大姊

3# 快樂牛郎

"睇左鏗鏘集 ~ 家庭月入$25,000 都怨天怨地,嫌三嫌四 E-mail 此主題給朋友

我又咪係同佢地一樣, 家庭月入$26000
04年兩個人plan 08年結婚, 兩個人月入$15,000供1.1M樓
09年兩個人月入$26000 1.9M ...
大C姐 發表於 2010/1/3 17:56

200幾萬完全係affordable
果D咩醫生律師買唔到樓既說話
根本目的就係挑起市民對政府既不滿

成班香港人買樓都係為炒
如果你而家話香港樓市未來30年都唔會再升
仲有幾多人真係想上車

你係萬幾人工就係萬幾蚊生活囉
大C姐 發表於 2010/1/3 18:17

但係香港個個都想搵萬幾人工過富豪生活

做人要能屈能伸, 我o係溫哥華住間屋七千幾呎, 番香港咪一樣睇緊d百五萬以下, 三四百呎既樓...
其實o係香港某d地區(如香港仔,土瓜灣))都有d一百萬以下, 三四百呎樓賣, 唔一定要住到山卡啦...
唔好唔記得, 曾特狗話700 ...
ecwkwok 發表於 2010-1-3 19:14

Wah"溫哥華住間屋七千幾呎" are u living in Westwood Plateau Plateau Blvd? or 1st Shaughnessy?

200幾萬完全係affordable
果D咩醫生律師買唔到樓既說話
根本目的就係挑起市民對政府既不滿

成班香港人買樓都係為炒
如果你而家話香港樓市未來30年都唔會再升
仲有幾多人真係想上車 ...
快樂牛郎 發表於 2010-1-3 19:20

EXACTLY又係我想講個point。好多人買樓又要平又要喺短時間賺到錢。

其實你真係買一間afford到嘅樓﹐起碼賺左住﹐到你換樓又會有多D本去換大間D。

個個香港人冇錢但係都想買樓
成日D節目都話月薪10000但係又話樓價貴
好心搵塊鏡照下
你買唔起樓就唔好買

個個淨係識話點解樓咁貴
又唔反省下點解自己咁廢30幾歲仲係搵1萬幾 ...
快樂牛郎 發表於 2010-1-3 17:40

每個人當然要對自己負責任,但政府又何嘗能夠逃避對自己廣大市民嘅職責?只係瘋狂右傾,眼裡面只有大資本家而無晒小市民,咁又算係點?Obama 都識講 Main Street 無好日子過嘅話,Wall Street 亦都唔會有好日子過。

人地話發財立品,但偏偏特衰政府就唔會咁做。而從你嘅言行之中,好明顯牛老哥你亦係一樣,只知道一將功成萬骨骷,而絲毫唔知道咩叫做社會責任。

-力

但係香港個個都想搵萬幾人工過富豪生活
快樂牛郎 發表於 2010-1-4 10:20

一定唔係"個個"law...
祝大家永遠快樂! ^^

每個人當然要對自己負責任,但政府又何嘗能夠逃避對自己廣大市民嘅職責?只係瘋狂右傾,眼裡面只有大資本家而無晒小市民,咁又算係點?Obama 都識講 Main Street 無好日子過嘅話,Wall Street 亦都唔會有好日子過。 ...
Lik 發表於 2010-1-3 19:42

Obama都係得個講字... 美國好多家庭連菜都買唔起(food inc.)。

不過我都覺得香港係太側於幫大發展商賺錢。無疑﹐要有錢賺個城市先會進步﹐有出產。但係基層生活落差亦唔可以太大。之前一百萬人的故事都講過啦。

每個人當然要對自己負責任,但政府又何嘗能夠逃避對自己廣大市民嘅職責?只係瘋狂右傾,眼裡面只有大資本家而無晒小市民,咁又算係點?Obama 都識講 Main Street 無好日子過嘅話,Wall Street 亦都唔會有好日子過。 ...
Lik 發表於 2010/1/3 18:42

冇樓就想有平貨執
有樓就根本唔想個市跌

假設樓價突然狂跌
到時又有人鬧政府保護樓價不力
整垮經濟

而家美國樓價跌左20-30%
但係你覺得D人係開心左定唔開心左

要怨就怨條命生得遲
冇一早買樓
政府捧高樓價根本冇問題

Lik 發表於 2010/1/3 18:42

以前都講過
樓根本唔係生活必需品
而係奢侈品

我同意個社會唔應該俾人餓死
但係如果要人人有一層樓
咁點解唔可以人人有一部limo
人人有直升飛機
咁既社會幾好