返回列表 發帖
從長達角度來睇,有棟自住樓嘅大數點都平過儸啲錢去交晒租。
Lik 發表於 2010/1/4 00:49

條數點計

條數點計
快樂牛郎 發表於 2010-1-4 17:03

低能既小弟只係諗到, 當層樓供遠之後, 層樓就係你既. 而租樓既話又永遠都唔係層樓既業主而唔係你既.
祝大家永遠快樂! ^^

喺邊度買樓都唔係容易架啦,香港唔平,vancouver呢邊都唔弱喎,要買樓,難難難。。。
我諗喺香港儲$易啲掛,如果你可以唔(成日)shopping,唔happy hour,忍得三,五年都唔換手機嘅話,工作十年都應該可以儲到首期,買到一百幾萬嘅樓掛。

6# 快樂牛郎

當然啦,喺北美州,返工一個鐘頭車,係濕濕碎。香港好多人都好夜收工,又要好早番工,來回兩個鐘頭用喺交通上,真係好多架。

6# 快樂牛郎

當然啦,喺北美州,返工一個鐘頭車,係濕濕碎。香港好多人都好夜收工,又要好早番工,來回兩個鐘頭用喺交通上,真係好多架。
fibbi 發表於 2010/1/4 02:06

北美州就唔使好夜收工,又要好早番工?

北美有奉旨免費OT嗎??朝八晚十聽過未??
一個鐘車程上落班,係香港係好辛苦。
S Internatsionalom
Vospryanet rod lyudskoy!

北美如果真係要你OT到好夜,都會俾錢你搭的番屋企。(大公司計)
香港啋你都有味。
S Internatsionalom
Vospryanet rod lyudskoy!

北美如果真係要你OT到好夜,都會俾錢你搭的番屋企。(大公司計)
香港啋你都有味。
MoiRhapsody 發表於 2010-1-4 18:17

唔係既, 香港都有呢d 公司架!
祝大家永遠快樂! ^^

北美州就唔使好夜收工,又要好早番工?
快樂牛郎 發表於 2010-1-4 18:07

北美州既打工仔, 如果好夜收工既話, 會唔會有OT 錢? 香港呢邊唔係咁常見啊...
祝大家永遠快樂! ^^

49# mcjohnjohn

如果係返夜shift,通常啲工資係高啲嘅。
如果係老細叫開OT,有啲公司(financial)會有OT$,IT field要開OT嘅,我就從來都無聽過話有OT$哩回事囉。