返回列表 發帖
小弟就係果d 有少少能力買樓, 而又唔想比層樓影響自己生活既人.
所以, 幾年前只係用左under 200萬去買左一層唔係地鐵沿線既樓(要行十幾分鐘先到新界區某地鐵站). 而家一個月供5千幾, 係家庭收入既x%(x係個位數), 不知幾嘆. 不過, 而家bb 出左世, 就要諗下遲d 駛唔駛買間大少少既樓了.
祝大家永遠快樂! ^^

大學畢業依家響香港搵到幾多錢?普通來講應該搵唔到 $15000 一個月囉。

我唔知道大學畢業後五年要搵到年薪廿萬(月入萬七)有幾難,但可以肯定嘅係,就算真係年薪廿萬,身處香港地,你估平時唔使使錢咩?淨係搭車同 ...
Lik 發表於 2010-1-4 09:38

其實, 畢業頭兩三年真係儲唔到錢, 收入唔高(差唔多$15000 一個月), 又要還grant loan, 又要養家...
不過, 自從細佬出左身, 屋企負擔就少左好多, 而人工又高左少少, 所以就開始儲到錢了.
祝大家永遠快樂! ^^

但係香港個個都想搵萬幾人工過富豪生活
快樂牛郎 發表於 2010-1-4 10:20

一定唔係"個個"law...
祝大家永遠快樂! ^^

Big sister is 80's after??

Well .. anyway ..  sigh ..
Catpiano 發表於 2010-1-4 14:13

I think that it was just a typo... it should be "6" instead of "8"...
祝大家永遠快樂! ^^

Oh yeah ..   and happy cow should be 80's ...  

I am old cake from 70's ...  ( and you too, MJJ )
Catpiano 發表於 2010-1-4 15:31

hey, there should be plenty of LYKs from 70's la!
唔知有冇80's 既LYK 已經結左婚生埋仔呢?
祝大家永遠快樂! ^^

我成熟唔代表我老﹐我幾時講過我幾多歲? 我點解唔可以係80後呀?

-- 堅持80後C小姐
大C姐 發表於 2010-1-4 15:55

講下笑之麻, 唔好咁堅持啦, 認左就大家都開心, 得啖笑之麻~
祝大家永遠快樂! ^^

不過"趕上車"呢句說話真係聽左好多年﹐其實好old school。80年代咪一樣有好多人話要賺多D﹐趕上尾班車﹗ 聽左咁多年﹐其實問題一直都在。不過近年D"豪宅"多左﹐拉高左個average﹐咪覺得好似好惡化。

其實無人買得起 ...
大C姐 發表於 2010-1-4 16:07

大C姐, 咁你有冇諗過"趕上車", 快d 嫁左去?...

講番地產, 果d 幾萬蚊呎既超級豪宅, 應該唔係普羅大眾afford 得起. 不過, 有d 萬零蚊呎既樓, 小弟都有d 朋友住緊, 感覺上唔算好豪, 小弟都係覺得住別墅果d 先算豪. 其實, 後生仔又唔係搵好多錢, 平平地買層百零萬既樓, 都應該供得起的.
祝大家永遠快樂! ^^

最經濟。就梗係。生人霸死地。訓街。一於賴死唔走。比人趕。咪立架 shopping cart。搬張床過隔黎街囉。條時街青 (skytrain) 咁多天橋底。起馬夠一百張床位。我認為。政府未曾正確利用及分配資源。我地流浪漢。 ...
playingtoy 發表於 2010-1-4 16:08

playtoy 老兄。好耐冇見。係唔係之前果排。搵唔到可以免費上網既地方。所以就少左上黎玩。
祝大家永遠快樂! ^^

嘩。麥兄。乜你又用句號。
playingtoy 發表於 2010-1-4 16:27

呢d 叫做。入鄉隨俗。而家同緊。playingtoy老兄你吹水。當然要。用多d 句號。表示下對你既誠意啦。
祝大家永遠快樂! ^^

我唔洗趕上車﹐出入有司機車我再唔係自己渣都得。

我無住過亦無諗過要買"假豪宅"﹐自己就住開獨立別墅。

-- 金C雀
大C姐 發表於 2010-1-4 16:40

大C姐果然係事業型女性! 呢類型既女仕, 好多都變成老姑婆, 仲會成日比d 後生既同事o係背後話佢心理變態tim...
大C姐切記小心小心...
小弟多口講句, 有車上就上喇, 免得蘇洲過後冇艇搭.

獨立別墅係好grand, 不過, 太大既話, 小弟反而有d 唔喜歡, 因為咁樣好似會同屋企人好疏離啊...
祝大家永遠快樂! ^^