返回列表 發帖

參加唔多認識的婚禮

事緣係我男友堂家姐結婚。雖然我同男友行左幾年﹐同呢個堂家姐見過最多一次﹐仲未正式傾過計﹐係街見到都唔認得。

而家拒結婚﹐男友想我同拒一齊去。我覺得我又唔識拒﹐唔多想去。又悶﹐感覺去應酬多D。男友又覺得成家人﹐連埋我去﹐會好睇D。

大家覺得我應唔應該去?

呢D situation, 禮金應該點比? 我通常$100比熟朋友﹐但呢個case, 唔知算唔算熟... 男友雖然係拒親戚﹐但平日無來往的。

forgot to mention, 果個黎拜仲有另一個婚禮參加﹐又係男友的朋友。
所以超唔願意去呢個囉。

佢當你係自己人先叫你去。有無聽過愛屋及烏呀。你拒絕幾次你男友隨時連佢自己個婚禮都唔叫你去呀。

阿女,拍拖就係咁㗎啦,呢啲 family/男朋友 event 走唔甩㗎喇。正路換咗我係個哥哥仔嘅話,如果我要求你出席,禮金、禮物果啲野就我自己搞掂(幫你咩埋)。After all,係我叫你去嘅,咁條數就哽係我埋啦。

而且,就算你超唔願意去,你到時都一定要四萬咁口來見人添呀。

做得人嘅男/女朋友,點都要識大體,點都要識做㗎。

-力

forgot to mention, 果個黎拜仲有另一個婚禮參加﹐又係男友的朋友。
所以超唔願意去呢個囉。 ...
yokult 發表於 2010-4-6 07:44

CASE 1 佢地想你去 話一家人?
你係邊位? 女朋友都算自家人
人情當然係闔府統請嗰家俾
要你俾 不如同我去食咗佢?

CASE 2 係你男友要你陪?
係就佢俾
如果要你俾
都係嗰句
不如同我去食咗佢

I agree with both siumaibb & Lik wor!

事緣係我男友堂家姐結婚。雖然我同男友行左幾年﹐同呢個堂家姐見過最多一次﹐仲未正式傾過計﹐係街見到都唔 ...
yokult 發表於 2010-4-6 07:38

[quot

要你俾 不如同我 ...
sheep 發表於 2010-4-6 08:36 [/quote]
花心山羊新目標

[quot

要你俾 不如同我 ...
sheep 發表於 2010-4-6 08:36

花心山羊新目標 ...
somewhereintime 發表於 2010-4-6 08:42 [/quote]

都係俾多個 OPTION 佢啫

You should go to both. And both cases, your bf or his family should pay the "yin ching" cos you are invited to go with them. Not that you are individually invited to the event.

事緣係我男友堂家姐結婚。雖然我同男友行左幾年﹐同呢個堂家姐見過最多一次﹐仲未正式傾過計﹐係街見到都唔 ...
yokult 發表於 2010-4-6 07:38

no, no, no... it gonna be very boring.
call in sick la (好似返公咁)
做人要活得開心!
LEARN TO SAY NO!!!