返回列表 發帖
中文夠難學啦?照你呢啲咁嘅屎片 logic,天朝大國點解又唔全面放棄中文而改用英文呀?26個字母就夠用啦? ...
Lik 發表於 2010-7-14 15:09

如果閣下連"文"同"語"都分唔開既話, 恭喜你, 你應該覺得我同你討論語文係你既榮幸.

don't try to hide the fact that you can't spell
samsung 發表於 2010-7-14 15:13

串錯字係人都會啦! 駛唔駛咁串wor.

如果閣下連"文"同"語"都分唔開既話, 恭喜你, 你應該覺得我同你討論語文係你既榮幸. ...
mcjohnjohn 發表於 2010-7-13 23:21

連咩叫做比喻 (analogy)都唔識,同你講野簡直係我嘅恥辱啦~

-力

連咩叫做比喻 (analogy)都唔識,同你講野簡直係我嘅恥辱啦~

-力
Lik 發表於 2010-7-14 15:42

比喻都要用得好先至係比喻, 用你d 屎片比喻去話我既logic 係屎片, 原因係你比喻入面既屎沾污左我個logic , 仲唔快d 舔乾淨去? 自己搞出黎既屎, 唔該自己清理番. 除非你係BB, 咁我一定唔會怪你.

「語」同「文」來作比較又有幾唔合適呀?語文、語文,名詞都有得你用啦?

同啲面皮呎幾厚嘅無恥之徒講野,簡直係徙晒我啲口水。

-力

「語」同「文」來作比較又有幾唔合適呀?語文、語文,名詞都有得你用啦?

同啲面皮呎幾厚嘅無恥之徒講野, ...
Lik 發表於 2010-7-14 16:20

一睇就知邊個無恥.
咁主僕都係名詞呀, 而家僱主出廿蚊張, 你係唔係用僕黎比喻廿蚊係好足夠呀?
兩樣野黎架, 無恥力.

同啲面皮呎幾厚嘅無恥之徒講野,簡直係徙晒我啲口水。...
Lik 發表於 2010-7-14 00:20

話人之前先話下自己啦。

你呢個厚顏無恥的無膽匪類都唔夠膽面對自己,還有甚麼顏面話其他人。

癲狗做耐左轉做縮頭烏龜?

S Internatsionalom
Vospryanet rod lyudskoy!

我覺得大陸一早統一左用普通話作官方語言, 只不過而家大力推行普通話教學, 等學生有一個更良好既環境學習普 ...
mcjohnjohn 發表於 2010-7-13 22:15

你不如話 共產黨要還政於民
但係 有鑑於現今國民智識及語言能力太低
要為他們作好做官嘅準備 (識講普通話)
就有今日起 巡序漸進 走向民主
我們中國文化 博大精深 有五千年歷史
再多等五百年 亦只係十分之一
同志繼續努力

串錯字係人都會啦! 駛唔駛咁串wor.
mcjohnjohn 發表於 2010-7-13 23:22

normally I won't "inch" ppl for mis-spelled any words, but unfortunately lik is 死不悔改﹐死雞撐飯蓋﹐so I kick 爆 him je, that's all