返回列表 發帖
回復  mcjohnjohn
抗議聲音吹都香港喇
輪到你啦 香港人
行出來 捍衛你普通話成為國際語言
取代英文 法文  ...
sheep 發表於 2010-7-15 00:50

哈哈~
國際語言, 慢慢睇下發展成點啦~
而家都有唔少外國人學普通話, 主要目的係:
1. 為左同中國商人溝通, 用中國既語言, 比人感覺更有誠意
2. 想了解多d 中國既文化, 到中國感覺當地風土人情

我相信未來十年內, 普通話都唔會成為國際語言的. 不過遲d 就唔敢包.

lol..does it matter? let's say i dont have the gut? then so what? does it make you feel more  ...
news 發表於 2010-7-14 11:01

I am not interested in knowing whether you have gut, but I am interested in knowing how you and Lik will answer my question – would you promote learning and using official language or you would not.

相信係廣州朋友嘅創作。

唔好話我得罪講句,煲冬瓜又邊處有呢份生命力呢?

-力

相信係廣州朋友嘅創作。

唔好話我得罪講句,煲冬瓜又邊處有呢份生命力呢?

-力 ...
Lik 發表於 2010-7-24 11:18

hahaha you stupid moron. Do not forget that Mandarin is also a Chinese dialect, before it became the national language. So you should not bash the Mandarin dialect, since it is also one of the numerous Chinese dialects.

hahaha you stupid moron. Do not forget that Mandarin is also a Chinese dialect, before it became th ...
peter236 發表於 2010-7-24 22:04

死傻系,广东话系中国历史最悠久的语言啊

你识碌七吗,傻仔

死傻系,广东话系中国历史最悠久的语言啊

你识碌七吗,傻仔
kingkong123 發表於 2010-7-24 22:45

You foul mouth stupid moron. Delay no more. You know, delay no more? hahaha
All Chinese dialects need to be preserved.

低能仔,我真係好懷疑你究竟識幾多廣府話...

我地先唔好講粵語本身嘅歷史比普通話更為長遠,淨係講生命力同生動性嘅話,普通話又邊度有粵語講得咁到位?

以男性嘅生殖器官為例,普通話有幾多種唔同嘅講法去形容唔同形態下嘅生殖器?用粵語嘅話,我可以話俾你聽,以小弟咁才疏學淺,我隨口都最少識 6、7種講法,而每一種都係用來形容唔同形態下嘅男性生殖器。普通話又有無呢個生動性同準繩度?

對你來講,就算係講出事實,只要事實係對阿爺不利嘅話,咁就已經變成 bashing 㗎啦?

你呢啲咪叫做走狗囉~ 快啲返阿爺果處去食你嘅狗糧啦~

-力

低能仔,我真係好懷疑你究竟識幾多廣府話...

我地先唔好講粵語本身嘅歷史比普通話更為長遠,淨係講生命力 ...
Lik 發表於 2010-7-24 22:54

You stupid on 9 jai. What we want to see is the preservation of Cantonese. But now you are here bashing Mandarin. Who cares which dialect is older?
Delay no more. If you support preservation of Chinese culture, then you should support all Chinese dialects including Shanghaiese, Mandarin etc, not just Cantonese.

You stupid on 9 jai. What we want to see is the preservation of Cantonese. But now you are here ba ...
peter236 發表於 2010-7-24 22:56

粤语唔系方言甘简单,你连呢个都分唔清,你有么资格在这里放屁

你返去训啦,moron

粤语唔系方言甘简单,你连呢个都分唔清,你有么资格在这里放屁

你返去训啦,moron ...
kingkong123 發表於 2010-7-24 23:36

You stupid moron, it is clear that you only care about Cantonese, but not the other Chinese dialects.