返回列表 發帖

[香港新聞] 狼批強積金

無希望無失望

本來不想出聲浪費時間和精神。 但有些人的盲目無知真是讓我無眼看。

狠批強積金? 15分鐘裏有幾分鐘是與強積金相關? 對強積金提出什麼有建設性的建議?

我們家認識的一個香港精算師當年就參與設計和建立強積金制度。看到某些人的癲狗言論只能讓我搖頭。 與他們多說一句都是一種浪費。

對於強迫金供款上限呢個問題上,毓民今次嘅發言確實係不太對題只係講過吓用全民退休保障來取代強迫金。但呢個係重點咩?

特別係對低收入人士來講,強迫金根本就係一項惡法。就算係對低收入人士以外嘅人來講,強制性咁將工人辛辛苦苦賺返來嘅血汗錢攞去貼班已經非常有錢嘅基金佬,咁樣在社會公義嘅角度、政府作為社會上財富再分配嘅角色都不乎。

毓民今次講得最好嘅論點就係佢指出咗政府如何無視真正嘅老人同貧窮問題。但最諷刺嘅就係,當佢鬧緊班政府狗官、公務員等等都只係執行任務嘅派錢機器﹐而從來都響工作上考慮埋人性嘅時候,議會裡面嘅狗官、垃圾議員卻可以明目張膽咁離座,完全顯露晒毓民啱啱鬧緊佢點樣在工作上缺乏人性。

石仔你連呢一點咁明顯嘅野都睇唔到,我只能夠話你同毓民鬧緊果班人都係一樣--係完全無人性嘅生物。我同你呢啲冷血動物講咁多道理先至係浪費。

-力

其實政府搞呢個強積金, 我覺得就係全民退休保障既一部分, 呢部分比較容易令供款人受落, 因為總算係一個自給自足既政策. 香港人可能慣左自己食自己, 要佢地照顧埋其他人, 其實真係唔容易. 你諗下, 大陸黎既新移民, 每日都總有人話佢地浪費納稅人既錢... 所以話強積金係一無是處我就唔能夠認同, 起碼行出左第一步, 之後d 野會好做d.

當然, 香港係唔係需要全民退休保障絕對值得討論. 對基層市民人來講, 有退休保障係一件好事. 對於中產人仕來講, 佢地自己照顧到自己, 仲乜鬼要佢地照顧埋其他人? 呢個係心態問題. 香港一直都唔係一個福利既社區, 鬼叫你窮, 頂硬上啦!
祝大家永遠快樂! ^^

適逢特首競選即將正式進行,有團體乘機施壓力,上街要求特區政府推行全民退休保障,「全民退休保障」呢個口號嗌得 多,究竟內涵如何,退休人士每月可領取多少錢先至話夠,社會從來冇認真討論研究,斷不能趁住特首競選,兩位疑似候選人口輕輕咁應承推行,講就好聽啫,睇吓 今日歐豬國家之困境就知道呢類制度幾咁死火,香港斷不能借債度日,靠借嚟支撐全民退休保障嘅啫..今年曾司長宣佈派錢之前,曾講過注資強積金戶口,點知俾一些人鬧到抽筋,將強積金妖魔化,逼到曾司長改變策略,一於派錢算數。不可不知,外國工作人口在工作年間,個個月都要供款、每月直接自糧單扣除,如美國例子,在六十歲或六十五歲後才向政府逐個月領取社會保障金,講到底係羊毛出自羊身上,並非免費午餐!請一啲「有心人」切勿誤導市民,香港改革退休金制度,要仔細研究,應由經濟學家做主導,研究清楚,未來特首千萬不能受「工黨」加社工壓力團體壓迫,就不聽其他民間聲音去推行全民退休保障呀!

(左丁山)

回復 5# hangfat

有些政客只不過是另一種類型的政棍,因為傳統政棍已經輪不到他們做。可惜他們吸引了一批血氣方剛但缺乏實際社會經驗和歷練的年輕人。

讓我想到了當年的紅衛兵。我想他們如果回想當年的經歷,應該對他們的熱血沸騰有被人欺騙和利用的感受吧?

適逢特首競選即將正式進行,有團體乘機施壓力,上街要求特區政府推行全民退休保障,「全民退休保障」呢個口 ...
hangfat 發表於 2011-11-26 10:26

全民退休保障確實係有全民退休保障自己嘅問題,就好似我地CPP咁,家陣擺到明我地廿零卅歲果班第日退休嘅時候就一定攞唔返我地供出去嘅錢㗎喇。但是呢個並唔係核心問題。

香港強迫金之惡最主要係因為佢只係個一呃人嘅大話。而呢個大話唔單止減低你今日嘅消費能力,佢亦唔能夠保障供款人他日退休之後嘅生計,因為由強迫金推出至今,大部份嘅基金都係蝕錢。更離譜嘅就係,佢將普通打工仔嘅血汗錢,從高昂嘅管理費、佣金之類嘅渠道,轉去俾本來已經非常有錢嘅銀行、金融業、基金佬等等,完全違反社會公平原則,亦變相令全世界貧富懸殊最嚴重嘅香港變得更加貧富懸殊。

-力

有些政客只不過是另一種類型的政棍,因為傳統政棍已經輪不到他們做。可惜他們吸引了一批血氣方剛但缺乏實際社會經驗和歷練的年輕人。

讓我想到了當年的紅衛兵。我想他們如果回想當年的經歷,應該對他們的熱血沸騰有被人欺騙和利用的感受吧?
rockypath 發表於 2011-11-26 14:15

毛賊東叫班紅衛兵靚仔去鬥臭自己嘅老竇老母、師長前輩,其中殺人無數。依家你口中所講嘅政客連叫人郁手打人都無啦?

紅衛兵lu喎?呢度最紅衛兵、最會為阿爺護航果個咪就係你囉~

-力

毛賊東叫班紅衛兵靚仔去鬥臭自己嘅老竇老母、師長前輩,其中殺人無數。依家你口中所講嘅政客連叫人郁手打 ...
Lik 發表於 2011-11-26 17:11

紅衛兵的瘋狂和愚蠢不在於他人叫他們做什麼,而是他們自己做了什麼。 明白了嗎?

人蠢無藥醫。

人蠢無藥醫。rockypath 發表於 2011-11-26 19:25

咁又唔好咁樣話你自己。呢個世界天生你才就必有用,你幫阿爺護短有功,佢老人家又點會待薄你呢?

-力