返回列表 發帖
不如你解釋啦~ 唔一定要指定邊一個人去解釋的.
最好解釋得簡單一d 仲好, 最好好似executive summary 咁,  ...
mcjohnjohn 發表於 2011-11-27 23:52

我先唔會幫阿力解困。 看他將強積金踩得一無是處。我也想知道他如何點評加拿大的退休基金,因為它與強積金也有一定相似之處。

阿力曾說過他將來也不旨意能夠從加拿大的退休基金裏拿得足退休金,但又不見他對此有什麼怨言。 香港的強積金跟他應該沒有什麼切身利益關係,他又何必如此肉緊。 又是皇帝不急太監急。

我先唔會幫阿力解困。 看他將強積金踩得一無是處。我也想知道他如何點評加拿大的退休基金,因為它與強積 ...
rockypath 發表於 2011-11-28 16:04

大家一場朋友, 講下比我聽唔駛死丫麻, 駛唔駛咁孤寒呀...

大家一場朋友, 講下比我聽唔駛死丫麻, 駛唔駛咁孤寒呀...
mcjohnjohn 發表於 2011-11-28 00:06

加拿大的退休基金也一樣是強積金。 夠簡單了呱?

rockypath 發表於 2011-11-28 16:13

唔係呀化, d 錢咪落哂去d 十惡不赦+窮凶極惡+殺人不見血既基金佬個袋入面? 可惡也~

rockypath 發表於 2011-11-28 00:13

所以你咪歪曲事實囉,無恥!

CPP唔係完美,但確實係一個唔錯嘅 public retirement income system。

-力

所以你咪歪曲事實囉,無恥!

CPP唔係完美,但確實係一個唔錯嘅 public retirement income system。

-力 ...
Lik 發表於 2011-11-28 00:53

我歪曲事實,那你快D撥亂反正啦。

不如你將CPP和香港的強積金做個對比,也好讓 MJJ 有個清晰的認識。說不定他可以向香港政府提出改進強積金的建議。 那你也算是為香港市民做了一件好事。

請阿力發言。

好似比人擺左上table...
算啦, 雖然我有求知慾, 但我可以搵其他慾去壓抑一下我既求知慾, 我唔去了解你地既CPP 了.
祝大家永遠快樂! ^^

好似比人擺左上table...
算啦, 雖然我有求知慾, 但我可以搵其他慾去壓抑一下我既求知慾, 我唔去了解你地既 ...
mcjohnjohn 發表於 2011-11-28 01:17

你放心,阿力一定唔會答的。 唔通自己剮自己嘴巴咩。 你又唔係唔知他是一個無膽鬼。

加拿大退休金,可以說是一個大鑊,人人都要放錢入去,自己人工4.95%+老細4.95%,到65歲就係裡面羅,羅幾多根據你在供款的年期內曾供款多少及多久而決定,原則上,供款愈多及年期愈長,則將來可領取的退休金金額會愈高。不像香港強積金一定要受市場風險及有人過水濕腳

問題是人口老化,當供款人少,領取人多甘點呢?加拿大就用兩個方法來解決問題喇

1是不斷輸入移民
2是RRSP(註冊退休儲蓄計劃), RRSP 就是鼓勵市民儲錢,因為可以退稅,與香港強積金相同的是,錢可自行作投資,買基金等,可受市場風險及有人過水濕腳,不同是不是強迫性的,買吾買自己話事
無希望無失望

加拿大退休金,可以說是一個大鑊,人人都要放錢入去,自己人工4.95%+老細4.95%,到65歲就係裡面羅,羅幾多 ...
ricrick 發表於 2011-11-28 02:49

你是不是故意漏答關於CPP的一些信息? 這也是你們教主的一貫手法。

香港也可以增加移民,你覺得你的教主會敢提議嗎?

香港絕對有條件實施類似RRSP的政策,但我有絕對信心你的教主一定會在立法會將政府鬧到飛起。 你是不是也同意我的說法?

P.S.  順便問一句,既然已經有政府的退休計劃,加拿大政府為什麼還要推出RRSP?其中的玄機是什麼?