返回列表 發帖
ricrick 兄, 都係你夠朋友, 小弟又學到野了! 謝謝~

你地加拿大退休金係一隻大鑊, 我地香港MPF係各人有一 ...
mcjohnjohn 發表於 2011-11-28 17:34

加拿大身為"共產"國家,有鑊齊齊(子貝),得到的是,貧富平均,無理由你有我無,我有你無
發達難,想窮也難

加拿大身為"共產"國家,有鑊齊齊(子貝),得到的是,貧富平均,無理由你有我無,我有你無
發達難,想窮也 ...
ricrick 發表於 2011-11-29 10:09

ricrick, 唔好玩野... 乜加拿大係"共產"國家來嗎?...
貧富平均... well, 其實我唔係咁like 貧富平均, 做又36, 唔做又36, 咁仲有人去做嗎? 咁樣冇乜原動力去拼搏woh.

ricrick, 唔好玩野... 乜加拿大係"共產"國家來嗎?...
貧富平均... well, 其實我唔係咁like 貧富平均,  ...
mcjohnjohn 發表於 2011-11-28 18:22

拼搏當然要,加拿大雖餓你吾死,但要買花帶,點都要出D力

回復 42# mcjohnjohn

In Canada, if you want to be extremely rich, tough; Likewise, if you want to be extremely poor, it's tough as well...

拼搏當然要,加拿大雖餓你吾死,但要買花帶,點都要出D力
ricrick 發表於 2011-11-29 17:45

搞到我想移民去你地度tim... 其實我唔駛買花帶, 三餐溫飽+家人開開心心就足夠了.
咁係唔係可以乜都唔駛做等政府救濟? 係唔係真係得架? 駛唔駛好似香港d 婆婆咁要執下紙皮幫補家計的?

回復  mcjohnjohn

In Canada, if you want to be extremely rich, tough; Likewise, if you want to be e ...
lo_pak 發表於 2011-11-29 23:40

生活o係香港既MJJ, 其實好難想像到呢一個情況的.

搞到我想移民去你地度tim... 其實我唔駛買花帶, 三餐溫飽+家人開開心心就足夠了.
咁係唔係可以乜都唔駛做 ...
mcjohnjohn 發表於 2011-11-29 17:21

三餐溫飽+家人開開心心就足夠了在加拿大是平凡不過的事,因為你有份full time job,做麥記又好,做收銀又好,你就吾係貧窮了,可以租屋買車了。要處於貧窮線底下,你要咩都吾做,有好多細路養,殘廢,食白粉,真係訓街要相當的勇氣。無靚衫著,無好野食,幾慘啊! 吾做野點得?
甘實有人因某d原因做吾到野,呢D人當然有政府救濟
如你是什麼都無的老人,到65歲老人金OAS+保障收入津贴GIS,大約有HK$7200個月,你話洗吾洗執紙皮

加拿大執紙皮無人執架,得d食白粉佬執汽水罐

三餐溫飽+家人開開心心就足夠了在加拿大是平凡不過的事,因為你有份full time job,做麥記又好,做收銀又好,你就吾係貧窮了,可以租屋買車了。要處於貧窮線底下,你要咩都吾做,有好多細路養,殘廢,食白粉,真係訓街要相當的勇氣。無靚衫著,無好野食,幾慘啊! 吾做野點得?
甘實有人因某d原因做吾到野,呢D人當然有政府救濟
如你是什麼都無的老人,到65歲老人金OAS+保障收入津贴GIS,大約有HK$7200個月,你話洗吾洗執紙皮

加拿大執紙皮無人執架,得d食白粉佬執汽水罐
ricrick 發表於 2011-11-30 10:40

咁講, o係加拿大生活都幾逍遙寫意~
我真係唔需要著靚衫, 食好野, 似乎我真係可以做麥記, 做收銀... 而家仲興唔興洗大餅架?
你地果邊失業率高唔高? 我呢d 叫做半個專業人任難唔難搵工?

回復 48# mcjohnjohn

Some people say it's too bored, some people say that's the way to live... Well, well, well, it all depends on what type of personality you are...

I think in here it's good for kids and the elderlies... And good if you are working in the government or other crown corporations (with unions)... at time when you are 50+, you can have as high as 5 months annual vacation (providing you have been serving the government for 30+ yrs)...

BTW, it's a high paid job here working in the waste industries...

回復 48# mcjohnjohn

半個專業人仕? 我亦非富有非任何專業, 87年移民至今都未死得.
搵工, 唔難, 大把機會, 最緊要肯做, 反而點專業放下唔到身段, 咁又唔做, 咁又唔崖.  重死得快.

但你點都要明白, 人新路不熟, 點都要用幾年來重建人際網絡. 機會就會來.

這裏發大財真的很難, 但生活質素就無得比. 飲食, 空氣, 空間.. 大自然既玩樂真的無得彈.. 哪..遲三星期.. 我又上雪山ski兩星期. 到夏天就釣魚行山, 爬山單車, golf..... 生活優柔...想忙都唔得...hehe