返回列表 發帖
回復  mcjohnjohn

係呀, 87年賣咗間屋移民, 20萬, 後有人話我知, 升到180幾萬.. 我都恨咗幾年, 但現在睇 ...
satil 發表於 2011-11-30 12:33

睇到都覺得幸福~
不過, 其實我都好幸福既, 我已經好知足了~

其實唔飲coffee 又唔smoke, 果d 所謂coffee/smoke break 有乜用? 好似好浪費時間咁.
mcjohnjohn 發表於 2011-11-29 21:38

都係吹吓水咁囉

回復 54# lo_pak

Every friday? good for you...
My workplace used to have BBQ once a month but that's gone...
Every friday there's morning bagel and muffin, that's gone too....

Well, at least annual picnic and x'mas party (free) still here...

都係吹吓水咁囉
fibbi 發表於 2011-11-30 14:16

我唔得架... 我一同同事吹水, 就會吹返工作上既野, 結果吹水就變左work discussion 了.

回復 64# mcjohnjohn

That happens too.

其實唔飲coffee 又唔smoke, 果d 所謂coffee/smoke break 有乜用? 好似好浪費時間咁.
mcjohnjohn 發表於 2011-11-29 21:38

coffee break好似一個短暫的下午茶,smoke break 就係蛇王

生活隨環境改變,以前剛剛來加拿大,悶到發顛,慢慢靜落黎,感覺好舒服,心情愉快,發覺行下坐下都好開心,開心是不需物質,物質滿足是短暫,反而心靈上的滿足是最持久

反到香港,見到d人死衝爛衝吾知為乜

回復 66# ricrick

Many people are over nervous in HK...

回復 67# lo_pak

無安全感嘛。