返回列表 發帖

I do believe in cause and consequence BTW.

@jiujiujiu: those religious nutcases are quite typical of certain major organisational religion (I have friends like the ones you described, and they cursed me for not joining their religion when they realised that I cannot be persuaded, but I laughed at them silly...and I still do all these decades).
Once again: to summarise: those major organised religions feasted on human being's fundamental fear of death. If you believe in death and the fear of it, you are "qualified" to join and further your believes in their "point of view".

In my case I'm not fear of death and anything associated with death (I only believe in fate and destiny laid down in my life, and I walk towards my death one step at a time, every day of my life)....so most of these organised religion has no bearing/meaning to me...they can't even persuade me to believe their religion to begin with.

In case you wonder: I grew up in 2 major organised religion schools when I was young, and succeeded in not to believe in either of them at the end....

*go figure*

Q.

講開宗教, 話時話, 有無發覺突然好多人自己話自己係信徒! 尤其係一D剛剛預到重大挫折個陣, 搵唔到自己究竟 ...
jiujiujiu 發表於 2012-11-22 18:22

仲有有D人入教係為左識女仔囉
我以前聽到有人 (朋友既朋友既朋友) 話有個中年岩岩入教會就個個星期都去教堂, 又做義工又剩. 之後識左個女性既朋友就影都唔見

宗教唔係咁信架

你算虔誠㗎啦,有返church又剩,唔好怕醜啦,信主咪大方認囉。
大C姐 發表於 2012-11-23 10:17

我絕對信主, 呢點唔會怕醜既. 可是我真的不算虔誠, 成日為左去玩而星期日冇去教堂的.

我絕對信主, 呢點唔會怕醜既. 可是我真的不算虔誠, 成日為左去玩而星期日冇去教堂的. ...
mcjohnjohn 發表於 2012-11-22 18:31

虔誠呢啲嘢係講心唔係講形式嘅,對我嚟講你算係虔心嘅教徒㗎啦。

我以前聽到有人 (朋友既朋友既朋友) 話有個中年岩岩入教會 ...
reyes 發表於 2012-11-23 10:29

一樣米養百樣人, 呢個世界乜野人都有. 我都識人喜歡去教會媾女, 因為覺得D 女夠"乾淨"WOH.

虔誠呢啲嘢係講心唔係講形式嘅,對我嚟講你算係虔心嘅教徒㗎啦。
大C姐 發表於 2012-11-23 10:34

咁講心我又真係幾OKAY 架, 小弟儘量事事以心為本, 正如對LYK 咁多位朋友仔, 雖然絕大多數都是素未謀面, 但都真心真意當大家是朋友來的~

可惜, 呢個社會好多時都講金唔講心, 表面上小弟真係一D 都唔算虔誠了.

一樣米養百樣人, 呢個世界乜野人都有. 我都識人喜歡去教會媾女, 因為覺得D 女夠"乾淨"WOH. ...
mcjohnjohn 發表於 2012-11-22 18:34

用聖水洗過會潔淨D, 但係信佛個D好安全

講開宗教, 話時話, 有無發覺突然好多人自己話自己係信徒! 尤其係一D剛剛預到重大挫折個陣, 搵唔到自己究竟 ...
jiujiujiu 發表於 2012-11-22 18:22

門門派派形形式式,其實有咩人就有咩宗教。其實你都見唔少"宗教"有好多偏激行爲,連叫啲信衆集體自殺都有人信就知其實好多人心底裏都有一啲"偏激因子",只要有同類集思廣益就會將理念化成行動。

任何組織都想有權有勢,做該個
類別嘅一哥。宗教都唔例外,非我族類當然留不得,一係你就入教一係就打壓你。就算個別信徒做唔出過激行爲,心目中亦覺得自己嘅宗教地位超然,自我感覺良好。

同埋宗教都係人組織而成,當然open to interpretation啦。好似聖經裡面,上帝叫abraham親手殺自己個仔奉獻俾主以示忠心。如果今時今日有人咁做一定俾人告企圖謀殺,亦會俾基督宗教視為異端邪教。

用聖水洗過會潔淨D, 但係信佛個D好安全
reyes 發表於 2012-11-23 10:45

其實, 大個左覺得D 聖水應該唔乾淨. 呢個點一下, 果個又點一下, 點知有冇人剛剛撩完鼻屎就用聖水去潔淨一下自己既指頭...

我以前聽到有人 (朋友既朋友既朋友) 話有個中年岩岩入教會 ...
reyes 發表於 2012-11-22 18:29

或者上帝感召佢去教會認識另一半呢?如果真係搭上,仲係神嘅意指添!

都話宗教係咩都講得通。我又唔係好介意,我覺得都係正常社交圈子,健康社交活動啫。唔通啲人話去library識女仔你又話library唔係咁用,去coffee shop識人又話coffee shop唔係咁用咩!