返回列表 發帖

二次創作

劉華, 字德華, 小名刀仔, 法號慧果, 生於香港, 與愛侶麗倩(字玉蓮, 外號小龍女)居於終南山古墓, 育有一女. 劉華為人重情義, 愛侶曾誤墮山崖, 劉華潔身自愛, 以大鵰為伴, 瀑布下練武, 同時亦苦練書法, 磨練功, 十八年後始與愛侶重逢.

劉華初出道時於邵仙人摩下, 與郭靖, 楚留香, 韋小寶, 及段譽為友, 仿遠古傳說中"蜀中五虎將"而合稱五虎將. 之後功大成, 武功蓋世,足跡遍踏神州大地. 在上海時, 與許文強聯手, 雄一方.

雖則精於賭術, 但為人俠義, 以賭會友亦以賭強扶弱,  為神聖俠中之俠者.

亦為四大天王之一, 熱心公益, 於神州大地傳播福音(樂), 救助無數少女心靈, 追隨者無數.   
每每道出警世之言而令人敬愛. 其金句有:"今時今日既服務未夠架", 等等, 人人朗朗上口.

及後化名狄仁傑, 效力武后, 以無間之道平定亂黨. 因劉華以其電眼殺人於無影無形, 被賜與"影帝"之名. 之後中原大亂, 遠走西域.

老年出家為僧, 度人無數, 壽終時曾傳出天有異彩,  劉華乘其烈火戰馬, 於五台山飛升.  
遺下無數影音光片, 後人及其粉絲編輯精選 "久音真經" 以傳後世. 內容包羅萬有, 不只歌影視,
亦有其他技藝, 如書法, 變臉及獨臂重生法等.

二次創作

劉華, 字德華, 小名刀仔, 法號慧果, 生於香港, 與愛侶麗倩(字玉蓮, 外號小龍女)居於終南山古墓,  ...
rainbow-davie 發表於 2012-11-23 11:09

老友, 慢慢寫, 一日寫一D, 召集多D 劉華FANS 去每人寫D, 寫埋劉華出世前既景象, 最好寫到同聖經差唔多厚, 咁我會嘗試去欣賞一下呢一個驚天地, 泣鬼神既集體創作~

或者上帝感召佢去教會認識另一半呢?如果真係搭上,仲係神嘅意指添!

都話宗教係咩都講得通。我又 ...
大C姐 發表於 2012-11-23 10:53

我相信是神既意旨叫我唔好在教會媾女... 所以, 從來都唔會(亦唔敢)在神聖既地方表現出腐敗既一面.

我相信是神既意旨叫我唔好在教會媾女... 所以, 從來都唔會(亦唔敢)在神聖既地方表現出腐敗既一面.  ...
mcjohnjohn 發表於 2012-11-22 19:37

點解要係腐敗呢?

又唔係要你濫交,又唔係強姦又唔係婚外情,如果單身去認識異性,你情我願都冇咩咁腐敗呀。又唔係喺個教堂到搞嘢,認識朋友好正常之嘛。

我相信是神既意旨叫我唔好在教會媾女... 所以, 從來都唔會(亦唔敢)在神聖既地方表現出腐敗既一面.  ...
mcjohnjohn 發表於 2012-11-22 19:37

有冇教友介紹下俾我腐敗一下

或者上帝感召佢去教會認識另一半呢?如果真係搭上,仲係神嘅意指添!

都話宗教係咩都講得通。我又 ...
大C姐 發表於 2012-11-22 18:53

但係識完影都冇, 神嘅意指都唔會話俾左另一半你就黎都唔黎下呱

點解要係腐敗呢?

又唔係要你濫交,又唔係強姦又唔係婚外情,如果單身去認識異性,你情我願都冇咩 ...
大C姐 發表於 2012-11-23 11:55

小弟當年並不是活躍於自己的堂區, 因為小弟讀的是天主教中學, 所以參加彌撒都是在學校的聖堂. 如果為左媾女而在自己堂區打混, 我覺得實在有點兒那過吧.

有冇教友介紹下俾我腐敗一下
reyes 發表於 2012-11-23 13:19

而家D 教友, 都是跟小朋友一齊參加兒童聖道禮而認識的.
人妻可以嗎? BTW, 你要回香港才可介紹給你啊~

而家D 教友, 都是跟小朋友一齊參加兒童聖道禮而認識的.
人妻可以嗎? BTW, 你要回香港才可介紹給你啊~  ...
mcjohnjohn 發表於 2012-11-22 21:47

人妻可以喎, 有冇後生D
回港冇問題啊. 或者空運過黎啦

小弟當年並不是活躍於自己的堂區, 因為小弟讀的是天主教中學, 所以參加彌撒都是在學校的聖堂. 如果為左媾 ...
mcjohnjohn 發表於 2012-11-22 21:45

come on baby,有咩問題呢?

我覺得都係一個地方一個場合,當然,我唔係叫你去到好似前世冇見過女人咁周圍擒,但係喺教會認識新朋友好正常喎,之後有發展亦好正常。

啲教友成日都話想同返教友拍拖同結婚,咁你唔去教會認識唔通真係叫上帝跌個俾你咩!