返回列表 發帖
回復 48# mcjohnjohn

Maybe you are not doing that but there are people who do. The examples I can think of is the mess that was in Ireland with Catholic and Christian and also the whole Sunni vs Shia in the Muslim world.

可能身邊親友都係信佛,我無辦法好似佢哋咁完全放低,不過,潛移默化下,好多時都會原諒人,或者會覺得因果循環, 前世我對唔住人,今世咪還返俾人囉,同埋覺得就算再唔好嘅人,我亦都唔係完人,再差嘅人都有佢嘅優點,反正做人問心,對得住人,對得住天就夠啦

organized religions that create artificial boundaries between people?
At least, I think my religions ...
mcjohnjohn 發表於 2012-11-22 23:54

你未免太掩耳盜鈴。

係人都知幾千年來宗教分歧而產生嘅戰役無數,就算今事今日,Roman Catholic Church同其它天主教派系都不時有糾紛啦。

當然你可以覺得自己唔involve而處身事外,但係天主教本義信者得永生都係exclude其他人其它宗教,咁你嘅信仰已經分開咗教徒同非教徒啦。

可能身邊親友都係信佛,我無辦法好似佢哋咁完全放低,不過,潛移默化下,好多時都會原諒人,或者會覺得因果 ...
Nam 發表於 2012-11-23 08:46

我都係嗰句囉,我係絕對覺得宗教本義其實係一個道德標準。呢啲大道理我好buy,但係唔代表我信佛,或者會拜佛。我覺得任何原因令人做好事,寬恕別人,令自己釋懷嘅都係值得學習嘅。

宗教都應該係導人向善嘅。

不過我聽到有教徒話因為想有永生才信教我就唔buy囉。好似係因為有着數先信。如果信,我會係因為佢嘅教義,同埋真係相信有嗰個神先至相信,唔係話信咗有好處(永生)先信。

不過我聽到有教徒話因為想有永生才信教我就唔buy囉。好似係因為有着數先信。如 ...
fibbi 發表於 2012-11-23 11:36

唔單止咁, 用 地獄 永火 嚟恐嚇你, 又用 天堂 永生 來引誘你. 這些技倆十分令我反感.

不過我聽到有教徒話因為想有永生才信教我就唔buy囉。好似係因為有着數先信。如 ...
fibbi 發表於 2012-11-23 11:36 AM

yeah... really don't like that idea of 有着數...

講到最尾我係唔信死後仲有任何after-life。我覺得人死如燈滅,呢個世界咁多生物邊得嚟咁多嘢喺天堂,俾你見到恐龍同其它史前動物你唔驚呀。同埋大部份人都係老到有病先死,去到全部都係耆英都幾悶。

Heaven?

又或者佢哋係咪覺得以著數論會比較能說服其他人去信教呢?得罪講句,總係好怕某些教徒好似 sales 追 quota 咁叫人跟去,去一次半次,都唔俾消化吓,就每日一call 提醒你下一次嘅活動..........本來有興趣聽吓都怕鬼咗